Un portret cu lumini și umbre al noului șef al diplomației românești, Emil Hurezeanu, a fost publicat în chiar ziua instalării Guvernului de către istoricul britanic Tom Gallagher, unul dintre cei mai buni cunoscători ai…
Noul guvern: „Hurezeanu ar putea sfârși ca o mascotă pentru un regim neatractiv” - avertisment din străinătate pentru noul Ministru de Externe al României - HotNews.ro
Actualizat acum 6 minute
Opiniiluni, 23 decembrie 2024, 20:22
Noul guvern: „Hurezeanu ar putea sfârși ca o mascotă pentru un regim neatractiv” – avertisment din străinătate pentru noul Ministru de Externe al României
Tom Gallagher HotNews.ro
Share
Emil Hurezeanu Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Un portret cu lumini și umbre al noului șef al diplomației românești, Emil Hurezeanu, a fost publicat în chiar ziua instalării Guvernului de către istoricul britanic Tom Gallagher, unul dintre cei mai buni cunoscători ai României.
În opinia sa din Contributors, pe care HotNews o reia integral, Tom Gallagher spune că Hurezeanu are erudiția și înțelegerea profundă a fenomenelor care îl poate să urmeze două căi: 1.
”Va putea păcăli diplomați străini creduli și eurocrați în fiecare zi a săptămânii” ca să ascundă starea deplorabilă a lucrurilor din România, ceea ce a încercat Gheorghe Maurer ca ministru de externe în comunism.
Hurezeanu poate relua drumul lui Titulescu, ”dacă își folosește carisma diplomatică și manierele rafinate pentru a apăra libertățile României”.
Pentru asta ar trebui ca să fie ”o voce vigilentă și sinceră în cadrul guvernului”.
Iată opinia lui Tom Gallagher.
Gânduri despre omul care va încerca să liniștească lumea cu privire la România
Singura urmă de amuzament oferită de marșul sumbru al evenimentelor din România este vestea că ministrul de externe va fi Emil Hurezeanu, în vârstă de 69 de ani.
Acest personaj rafinat și amabil are capacitatea de a fi un purtător de cuvânt liniștitor pentru un regim hotărât să îngroape multe dintre progresele obținute cu greu în România de la începutul secolului și să impună un directorat al privilegiaților și al celor cu coate ascuțite.
Și-a construit o avere care probabil îl face unul dintre cei mai bogați jurnaliști din România.
„Hurezeanu numit la unul dintre ministerele, cel de externe, care a suferit cele mai puține adaptări la normele non-comuniste de la 1989 încoace”
Este un transilvănean multilingv și cosmopolit, persoana ideală pentru a lega relații la petrecerile diplomatice rigide.
A fost ambasador mai întâi în Germania și mai târziu în Austria, timp de un deceniu.
Viena este orașul din care a fugit în anii ’80.
Absolvent de drept al Universității din Cluj la sfarșitul anilor ’70, faptul că i s-a permis să călătorească în Occident arată că a știut să folosească „pile, cunoștințe și relații”, adevăratul ulei al sistemului comunist, cel puțin la mijlocul perioadei sale de existență.
Mai întâi Berlinul și, mai recent, Viena sunt posturi cruciale pentru acest regim post-comunist care a fost atât de încrezător în a induce confuzie în Vest cu privire la adevărata stare de fapt din România, încât actualul său conducător, Klaus Iohannis, a încercat chiar, fără jenă, să devină șeful NATO atunci când a apărut o poziție vacantă anul trecut.
Hurezeanu a fost acum numit la unul dintre ministerele, cel de externe, care a suferit cele mai puține adaptări la normele non-comuniste de la 1989 încoace.
El a recunoscut în 2008, imediat după ce a fost numit să conducă un trust de presă controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, unul dintre cei mai discutați posesori de bani noi obținuți în condițiile de „Vest Sălbatic” din anii ’90, că „nu sunt un administrator natural.”
„Un guvern care se retrage din reformă” Fără îndoială, și-a dobândit multe dintre abilitățile necesare în cariera sa diplomatică, dar rolul său de ministru de externe va fi, în esență, cel de expert în relații publice pentru un guvern care se retrage din reformă, impune restricții economice asupra populației, dar protejează elita de orice sacrificii.
Revenirea greutăților ce vor fi întâmpinate de milioane de oameni presupune faptul că nu pot fi excluse explozii sociale, similare celor care au avut loc în anii ’90 și ulterior.
Adrian Năstase și Adrian Severin au fost miniștri de externe care nu au reușit să-și convingă colegii occidentali că România merge într-o direcție normală; originile lor comuniste, pe care acum le afișează cu mândrie, s-au dovedit a fi obstacole.
Hurezeanu, care a acceptat cu entuziasm să fie consilierul lui Năstase pe vremea când acesta era prim-ministru în 2003-2004, ar trebui să întâmpine mai puține probleme de acest fel.
Îmi pot imagina cum diverșii ambasadori ai UE, care au fost trimiși la București deoarece țara (a 8-a ca mărime în Uniunea Europeană) este considerată de ca de mâna a doua, redactează deja evaluări ale noului guvern, în care numirea lui Hurezeanu este prezentată ca o dovadă că ”all ist gut in Bukarest”.
Șeful lui Hurezeanu, solidul și alunecosul sas Iohannis (care, la fel ca Hurezeanu, provine din venerabilul oraș Sibiu), a vrut să mimeze reforme politice, golindu-le însă de orice conținut.
Președintele trebuie să calmeze anxietățile Occidentului legate de faptul că este perceput ca un șef de stat ilegitim, de când mandatul său a expirat acum 48 de ore, și cine ar putea fi mai potrivit pentru această misiune decât Emil Hurezeanu?
„Elegantul domn Hurezeanu va încerca” Mai dificil pentru el va fi să explice Occidentului că decizia liberalilor și social-democraților de a-l sprijini pe ascuns pe Călin Georgescu și apoi de a anula alegerile prezidențiale, când manevrele lor i-au permis acestuia să câștige alegerile pe 24 noiembrie, a fost o eroare minoră și scuzabilă de strategie prezidențială.
Dar elegantul domn Hurezeanu va încerca.
Pentru Klaus Iohannis, aprobarea și acceptarea din partea Germaniei, necesare pentru a oferi acoperire ultimei etape din „Jaful unei Națiuni”, au fost esențiale.
Acesta a fost titlul unei cărți despre România, scrisă de mine, care a fost publicată exact acum douăzeci de ani.
Emil Hurezeanu a fost rugat de editura din România, Humanitas, să prezinte volumul la lansarea sa de la București.
A avut amabilitatea de a-mi face onoarea și a oferit o prezentare extrem de erudită și, pe alocuri, plină de umor, în care teza cărții – despre refuzul persistent al unei elite rapace de a servi interesul național – a fost, totuși, în mare măsură ocolită.
Două căi Domnul Hurezeanu are acum două opțiuni în fața sa.
Poate folosi stilul său dezarmant, de om bun din Mitteleuropa, pentru a estompa și ascunde evenimentele cu adevărat retrograde din România.
Dacă va reuși să distragă atenția administrației Trump, a lui Meloni în Italia și a celor care vor prelua conducerea în Germania la primăvară de la aceste evenimente nefaste, va fi o realizare profesională pentru el, dar va lăsa în urmă o moștenire dezastruoasă.
„Poate fi o voce vigilentă și sinceră în cadrul guvernului” Aceasta va fi cu atât mai evidentă dacă tatonările și înțelegerile secrete cu Beijing și Ankara vor atrage treptat România în afara orbitei occidentale în timp ce el este ministru de externe.
Este puțin probabil ca el să fie direct implicat în această trecere spre Eurasia, dar el va fi solicitat să apere noua orientare.
Pe de altă parte, Hurezeanu poate fi o voce vigilentă și sinceră în cadrul guvernului, pledând pentru un angajament autentic cu partenerii occidentali, mai ales având în vedere starea profund tulbure a vecinătății geopolitice a României.
Epocile Obama/Merkel și Biden/Scholz se termină, iar dacă ar alege acest drum, ar putea aduce un serviciu real cauzei anti-totalitare din Occident.
Este o cauză cu care s-a identificat cu mulți ani în urmă, când era vocea principală a României la Radio Europa Liberă, transmițând din München.
„Emite mesaje liniștitoare, dar impune autoritarism” Acum este momentul ca România să oprească regresul și să joace un rol constructiv în apărarea Occidentului.
Dacă Hurezeanu este pregătit pentru această provocare, ar putea câștiga un loc în istorie la fel de onorabil precum cel deținut de Nicolae Titulescu, care, în calitate de ministru de externe, a încercat să mențină România în afara taberei Axei emergente în anii 1930.
În loc de asta, Hurezeanu ar putea sfârși ca o mascotă pentru un regim neatractiv, care emite mesaje liniștitoare, dar impune autoritarism și o nouă exploatare unui popor deja abuzat.
Cazul Maurer Acesta a fost rolul pe care Ion Gheorghe Maurer l-a jucat ca ministru de externe al României comuniste în anii 1960.
Fiul unui cofetar din Alsacia, care lucrase în bucătăria primului rege al României, Carol I, Maurer, un vorbitor plauzibil de franceză și germană, a reușit să-i convingă pe americani și pe Franz-Josef Strauss din Germania că schimbările simulate ale dictatorilor comuniști Gheorghiu-Dej și Ceaușescu erau reale.
În apărarea sa, Maurer a ezitat să devină purtătorul de cuvânt al lui Ceaușescu, mai ales după ce a văzut de aproape cât de imense erau limitările acestuia.
S-a abținut însă să încerce să-l înlăture, știind prea bine cât de drastice ar fi fost consecințele în cazul unui eșec.
”Există vreo șansă ca el să aleagă calea anevoioasă, dar nobilă, a lui Titulescu?” Domnul Hurezeanu nu va avea atât de mult de suferit dacă își folosește carisma diplomatică și manierele rafinate pentru a apăra libertățile României, în loc să le saboteze.
Totuși, experiența sa profesională și lunga listă de compromisuri politice sugerează că ar fi un miracol să vedem revenirea Hurezeanului care transmitea la Radio Europa Liberă în finalul secolului XX.
Există vreo șansă ca el să aleagă calea anevoioasă, dar nobilă, a lui Titulescu, în locul celei meschine și lipsite de eroism a lui Maurer?
Probabil că nu.
Dar cineva trebuie să-i ofere această alegere, astfel încât, mai târziu, când România va plonja într-o tragedie și o farsă și mai adânci, să nu poată spune că el, Emil, era un nevinovat bine intenționat, care a petrecut prea mult timp departe de România și nu avea nicio idee cât de nevrednici erau colegii cu care lucra.
Probabil că va putea păcăli diplomați străini creduli și eurocrați în fiecare zi a săptămânii, dar nu va putea păcăli milioane de români și ar putea ajunge curând să fie detestat pentru că le agravează suferințele, inducând în eroare lumea cu privire la starea deplorabilă a lucrurilor din România.
Share
golazo.ro Scandalul care a șocat forul european!
Exclusă pentru că a rămas însărcinată!
De ce a fost implicat un nume important din PSD
RECOMANDĂRI HotNews.ro
VIDEO.
CSAT știa că firma se numește Kensington.
Explicațiile lui Nicolae Ciucă, președintele PNL din timpul campaniei de TikTok, favorabilă lui Călin Georgescu / „Doamne ferește!” / „Nu m-am ocupat eu de plăți”
„Brusc, un motor a cedat și s-a format un fum gros”.
Mărturii din zborul București – Zurich care a fost forțat să aterizeze de urgență în Austria
Descoperirea incredibilă prezentată de ruși.
„Putem spune că este una dintre cele mai bune găsite vreodată în lume”
Mesaje de Crăciun 2024.
Cele mai calde urări, sms-uri, felicitări de Crăciun de trimis tuturor celor dragi
panorama.ro
Salata de boeuf à la Gen Z: cum reinterpretează tinerii din România rețetele tradiționale de Sărbători
fanatik.ro: Zgomotul straniu care distruge vieți.
Ce spun specialiștii despre „The Hum”: „Oamenii sunt torturați de acest sunet”
INTERVIU Noul Guvern, construit „de aceiaşi nepricepuţi care cred că le ştiu pe toate doar pentru că controlează serviciile secrete” / Critică dură și la adresa lui Crin Antonescu
Prinși cu pantalonii în vine.
Ce s-a întâmplat după un an cu câțiva participanți celebri la o petrecere „indecentă” a elitei Moscovei
VIDEO O mare navă rusă, aflată sub sancțiuni, s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / De ce „Ursa Major” era importantă pentru marina Moscovei
totuldespremame.ro
Copiii mei, deși mari, cred încă în Moșul.
De când au primit prima pisicuță de la el, nu mai au dubii
Lunga listă de arme dată de Germania Ucrainei înainte de Crăciun.
Unele rachete au o rază de acțiune de zeci de km
New York Times: Votul anulat din România oferă un cadou propagandei din Rusia.
„Din punct de vedere istoric, nu este niciodată o idee bună să anulezi alegerile”
Oameni Fericiți .
Medici Buni
VIDEO: Spitalul Medici’s Timișoara: Un nou standard de excelență în sănătatea privată din vestul României, sub umbrela MedLife
#medicibuni Dr.
Armand Agache, medic ORL MedLife: „Nasul înfundat constant poate fi semnul unei sinuzite cronice”
#medicibuni Dr.
Anda Sîmbotin, chirurg ginecolog: „Avem rezultate spectaculoase după operațiile de endometrioză”
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
#medicibuni Prof.
Ciprian Duță, chirurg la Spitalul MedLife Medici’s Timișoara: „Medicina modernă presupune nu doar să-i fie prelungită viața pacientului cu cancer, dar să i se ofere și șansa la o viață normală”
#medicibuni Dr.
Călin Ghercea Silviu, oncolog MedLife: „Cuvântul «cancer», rostit sau gândit, trezește în noi toți o mare emoție.
Deciziile de tratament trebuie să fie raționale și ferme”
Premieră națională: MedLife Polisano Sibiu, singurul spital privat din România care a realizat o tiroidectomie cu robotul da Vinci prin tehnica BABA
VIDEO Imagini de la deschiderea Spitalului MedLife Craiova: al 15-lea spital din rețea, investiție de aproape 6 milioane euro, peste 50 de specialiști.
Următoarea oprire, în Ardeal
VIDEO “Vrem să aducem mai mult decât vindecare pacienților noștri”.
Cum reconfigurează MedLife, cu ajutorul culturii, conceptul de spital
#medicibuni Prof.
Tiberiu Bratu, chirurg plastician MedLife: „Este moda sânilor mici, dar noi nu ne luăm după modă.
Orice operație estetică se face dacă este nevoie”
MedLife continuă expansiunea la nivel național și inaugurează primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia
Premiera națională: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterală robotică cu sistemul daVinci
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, schimbă percepția românilor asupra spitalelor prin lansarea unei serii de evenimente culturale sub titlul: „Cultură și medicină: O alchimie a binelui”
#MediciBuni Dr.
Ana-Maria Bota, medic primar ORL: „Tratez fiecare pacient așa cum m-aș trata pe mine însămi.
Și mi se pare normal să fac asta”
#medicibuni Dr.
Ioana Dumitrașcu-Biriș, medic cardiolog fetal MedLife: „Testele de ADN fetal nu pot înlocui ecografiile morfofetale în sarcină”
#medicibuni Dr.
Horațiu Teodorescu, gastroenterolog MedLife: „Tusea, senzația de nod în gât și răgușeala ar trebui să aducă pacienții și la gastroenterolog“
#medicibuni Dr.
Lucian Alecu, chirurg MedLife: „Dieta bazată pe alimente grase, procesate, pe consum de alcool și pe fructe dulci îmbolnăvește ficatul“
#MediciBuni – Dr.
Ioana Raluca Sima: „ Cele mai multe dintre accidentele vasculare cerebrale și cazurile de demență pot fi prevenite”
#medicibuni Dr.
Cătălin Magan, neurochirurg, despre o tânără cu fractură de coloană: „A ajuns la noi complet paralizată, am operat-o de urgență la MedLife Humanitas, iar acum a început să-și miște picioarele”
#medicibuni Dr.
Tanita Mavriș, chirurg MedLife: „Adesea denumit «ucigașul tăcut», cancerul ovarian dă simptome precoce care pot fi confundate cu afecțiuni benigne”
MedLife prezintă tehnologia viitorului: de la drone și VR până la roboți medicali ce permit sigilarea vaselor direct de la consola chirurgului
MedLife achiziționează alți doi roboți da Vinci: „Este extraordinar că pacienții noștri vor avea acces la cea mai mare echipă de medici certificați în chirurgie robotică din România”
#medicibuni Dr.
Cosmin Olariu, chirurg cardiovascular MedLife: „După 45 de ani, toți bărbații ar fi bine să fie văzuți de un cardiolog”
#medicibuni Dr.
Laura Sinea, oncolog MedLife: „Cancerul mamar apare tot mai des la tinere, între 30 și 45 de ani.
Este foarte important ca tratamentul să fie inițiat la timp”
#medicibuni Dr.
Nicolae Florescu, cardiolog intervenționist MedLife, despre cele mai eficiente tratamente pentru afecțiunile severe ale inimii: „Am avut cazuri de mare risc, rezolvate cu bine, cu spitalizare redusă și cu evoluție ulterioară rapid favorabilă“
#medicibuni Dr.
Victor Nimirceag, oncolog MedLife: „Pacientul vine deznădăjduit, cu un diagnostic greu, dar după discuția cu medicul, pleacă cu gândul că există soluții”
MedLife își consolidează poziția pe segmentul de oncologie printr-un nou parteneriat cu Institutul Sânului, extinzând serviciile dedicate tratamentului cancerului mamar
#medicibuni Dr.
Cătălin Popa, chirurg MedLife: „Bărbații tineri sunt cei mai predispuși la hernia inghinală, mai ales dacă fac efort fizic într-un context nesusținut”
INTERVIURILE HotNews.ro
Ultima oră
• International
Un șir de camionete civile, autoturisme și un steag sovietic.
Cum s-a sfârșit atacul bizar al Rusiei, reperat de o dronă ucraineană în afara fortăreței Pokrovsk
• International
Un japonez s-a trezit cu un urs în sufragerie.
Guvernul de la Tokyo vrea să relaxeze regulile de vânare
• Actualitate
Program Băneasa Shopping City mall de Crăciun 2024.
Când e deschis mall Băneasa de Sărbători
• Actualitate
Program AFI mall Cotroceni de Crăciun 2024.
Când e deschis de Crăciun
Cea mai mare companie aeriană din lume anunță că toate avioanele sale rămân la sol din cauza „unei probleme tehnice” / Problema a fost ulterior remediată
• Actualitate
Program Auchan de Crăciun 2024.
Când sunt deschise hypermarketurile Auchan de Sărbători
Articol susținut de fanatik.ro fanatik.ro: „Nu sunt superstițios, mai degrabă paranoic”.
Rapperul Shift, Revelion departe de familie.
• International
Fosta familie regală a Greciei a primit cetățenia elenă / Politicienii de stânga, furioși din cauza numelui de familie ales
• Actualitate
Experiment: Motorul de căutare al ChatGPT este vulnerabil la manipulare și înșelăciune
• Actualitate
VIDEO Salvamont Sinaia, intervenție după ce un biciclist a fost prins de viscol pe munte: „Când crezi că le-ai văzut pe toate…”
• Actualitate
VIDEO Gardul de la Palatul Cotroceni a fost vandalizat.
Ce mesaj i-a transmis un protestatar lui Klaus Iohannis
• Actualitate
Crin Antonescu, întrebat ce a făcut în ultimii 10 ani: Nu-mi amintesc să fi cerut cuiva vreun leu.
Am trăit din veniturile soţiei şi din economiile mele destul de firave
• Actualitate
Sms-uri de Crăciun 2024.
Cele mai inspirate sms-uri și mesaje Whatsapp de Crăciun de trimis celor apropiați.
Unele sunt amuzante
• Economie
Perspectiva ratingului Romgaz a fost revizuită la negativă, la fel ca în cazul Nuclearelectrica
• Actualitate
Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun pentru români: „Dacă noi suntem mai buni, vom ști să construim o lume în care să trăim în pace și înțelegere”
Vezi toate articolele
SuperLiga: FCSB termină anul la egalitate de puncte cu liderul U Cluj + Clasamentul după victoria cu Poli IașiSuperLiga: UTA termină anul cu o victorie în fața propriilor suporteri: 2-0 cu FC BotoșaniSuperLiga: Egal încins între Dinamo și Rapid, cu două eliminări în prelungiri – „Câinii” vor termina anul pe podium.
Giuleștenii, în afara locurilor de play-offSuperLiga: CFR Cluj, victorie cu Oțelul după un meci cu 5 goluriSuperLiga: Petrolul Ploiești, pe loc de play-off după ce a învins-o pe Unirea Slobozia.
Trei goluri au fost anulate
Proiecte
Facem România bineEnergie pentru PerformantaDin lumea lapteluiPagini de [cod]Medicină extraordinarăBanking și mai șiMemorial – spitalul din afarăBlogul PwC RomaniaEY – Fiscalitatea la ziAlternative fără fumDă tu tonul, alege cartonul!Drink InsiderLegile AfacerilorGoDigitalProiect PULSE
Piața muncii, în programul de guvernare: Primă de la stat de 1000 de lei/lună în primul an pentru tinerii absolvenți la primul loc de muncă / Val de subvenții, promise angajatorilorTemu a fost pentru al doilea an la rând cea mai descărcată aplicație pe iPhone în SUA, dar lucrurile s-ar putea schimba brusc în curândFonduri PNRR de 900 milioane EUR: Listele cu firmele de construcții și instalații admise și respinse în programul de anvelopări și panouri solare pentru locuințe.
Au început primele sesiuni de depunere a cererilor de finanțareInvestitorii din private equity preferă schimbări fiscale la impozitul pe profit, dividende sau avere decât majorarea TVA sau impozitul pe salariu/ Rudi Vizental: Ajustările trebuie gândite astfel încât să nu destabilizeze economiaSpaniolii de la Navantia vor cumpăra șantierele navale ale Harland & Wolff, celebre pentru construirea Titanicului
„Interesul național” sau naționalizări ostile în stil mafiot?„Centura de izolare” a Europei de Est: influența informațională a Rusiei asupra alegerilor din 2024“E o țară întreagă în depresie.
Trăim catastrofarea.” – poporul român în traumă, după Alegerile politice, explicat de profesorul de psihologie Dragoș IliescuCum a desființat Curtea Constituțională iobăgia digitalăThoughts On the man Who Will Try to Reassure the World About Romania
Achiziție de 1,5 miliarde dolari: Xerox cumpără de la chinezi producătorul de imprimante LexmarkMicrosoft lucrează pentru a adăuga alte modele de inteligență artificială în produsele 365 CopilotSponsorizarea ONG-urilor și facilități fiscale: Ce trebuie să știe firmele din RomâniaFirmele nu mai sunt obligate să dea bon fiscal la plata cu cardul - modificarea, în Monitorul OficialFonduri UE: În Ajunul Crăciunului se deschid înscrierile la ajutoarele AFIR de 150 milioane EUR pentru eoliene și panouri solare